Turni smuki za začetnike

Par idej za prve zavoje.

Prvi samostojni koraki so vedno težki in povezani z določeno mero negotovosti. Za začetek turnosmučarske poti močno priporočamo, da se udeležiš kakšnega turnosmučarskega tečaja, kjer boš prejel cel kup informacij in napotkov, ki bodo tvojo turnosmučarsko pot naredili bolj prijetno in pa seveda tudi bolj varno.

Na tej strani boš našel seznam turnih smukov, primernih za začetnike. Večinoma ne potekajo in niso izpostavljeni plazovitemu terenu, kljub temu se jih ne lotevamo pri visoki stopnji nevarnosti snežnih plazov ali ob močni odjugi.

S klikom na ime turnega smuka si lahko preneseš datoteko poti za uporabo na navigacijski napravi.

Opuščena smučišča

Opuščena smučišča nudijo prvovrsten poligon za prve samostojne turne smuke. Lega v sredogorju praviloma nudi varne terene, ki niso izpostavljeni plazovom in drugim nevarnostim povezanim z obiskovanjem visokogorja.

 

Kobla

Opuščeno smučišče na Kobli nudi slabih 1000 vm vzpona in spusta če parkiramo v Bohinjski Bistrici ali dobrih 700 vm če pustimo avto v Ravnah.

 

Zelenica in Triangel

Opuščeno smučišče na Zelenici ponuja slabih 500 vm vzpona in spusta če turo zaključimo pri Planinskem domu na Zelenici od kjer se lahko povzpnemo še 150 vm na vrh Triangla. Avto je najbolje pustiti pred opuščenim hotelom.

POZOR!!! Tura je izpostavljena velikim plazovom z Begunjščice. Obvoz po servisni cesti, ki se malo pred kočo Vrtača odcepi na desno zaradi izpostavljenosti plazovom odsvetujemo.

 

Suho rušje

Poldrugo uro  in slabih 400 vm nad Zelenico se nahaja zelo lepa krnica med Vrtačo, Zelenjakom in Palcem.

 

Ptičji vrh

Začetek ture po sankaški progi Savske jame nam razmeroma dolgo časa omogoča štart na smučeh. V dobrih 500 vm preko Merkljevega rovta dosežemo razgleden Ptičji vrh.

 

Klek

Če so prisojna pobočja nad Planino pod Golico zasnežena se od cerkve na Planini pod Golico v 800 vm povzpnemo na enega izmed najlepših turno smučarskih vrhov v tem delu Karavank.

POZOR!!! Plazovitemu terenu pod vrhom se najlepše izognemo s spustom po grebenu proti J in JZ do poseke, ki nas pripelje do Jeseniške planine.

 

Dovška baba

Eden najbolj znanih turnih smukov v Sloveniji. Z Dovja sledimo gozdni cesti na planino Dovška Rožca dokler je ta prevozna oziroma do križišča pod planino Ravne. Od tu do vrha je še 800 vm.

POZOR!!! Pobočje nad zadno serpentino je plazovito, zato se z vrha raje spustimo proti JZ proti koči na planini.

 

Vošca 

Od nekdanje stražnice se v 700 vm čez travnike in gozd povzpnemo na vrh z čudovitim razgledom na Martuljkovo skupino.