Priprava na zimo


Letošnja zima se je začela zelo obetavno. Prvič smo lahko turno smučali že v drugi polovici Novembra, počasi pa prihaja tudi čas za resnejše podvige v gorah. Na smučeh ali s cepini v rokah - lahko pa tudi oboje.


Ker so na začetku sezone naše veščine in pogosto tudi oprema še rjasta sledi nekaj napotkov za pripravo na zimo.


Preveri opremo

Ko potegneš opremo iz poletne hrambe si vzemi čas in preveri če je vse brezhibno. Preden se podaš na prvo turo preveri stanje vsakega kosa opreme.


Preveri plazovno sondo in lopato za poškodbe: Preveri, ali so zvari v dobrem stanju. Če opaziš kakšne poškodbe zamenjaj opremo. Plazovna oprema je življenskega pomena in mora biti v brezhibnem stanju. Ni prostora, predvsem pa časa, za improvizacijo.


Preveri plazovno žolno: Prepričaj se, da v prostoru za baterijo ni korozije. Za daljše shranjevanje je potrebno odstraniti baterije. Če je na kontaktih korozija, jih očisti z zobno ščetko in vodno raztopino sode bikarbone. Preveri vzmeti in ali je baterija čvrsto nameščena na svoje mesto.

Vstavi nove baterije in pusti, da gre žolna čez samo diagnostiko (če ima to funkcijo). Razen v primeru če v navodilih izrecno piše drugače, uporabi alkalne baterije.


Preveri dereze in cepin: Dereze in cepin so življenskega pomena. Prepričan moramo biti, da jim lahko popolnoma zaupaš. Preveri vse zvare. Pritrdilni sistem na derezah (klasičen, polavtomatski ali avtomatski) mora biti nepoškodovan. Posebno pozornost nameni plastičnim delom.


Če si cepin uporabljal za kaj več kot samo za hojo preveri, ali se maje glava. Z eno roko primi za ratišče, z drugo pa za konec oklja in navri, hkrati pa opazuj ali kje kaj diha.

Če imaš prve zobe na derezah in okel na cepinu zamenljiv, preveri še pritrdilne vijake.

Če je vse OK po potrebi nabrusi okel cepina in zobe derez.


Preveri smuči: Turne smuči si, če ne bolj pogosto, vsaj pred sezono zaslužijo servis. Vsekakor pa preveri stanje robnikov in drsne obloge. Preglej vezi za morebitne razpoke ali poškodbe. Okvara vezi med turo je lahko zelo neugodna, če že ne smrtno nevarna.


Preveri tudi stanje kož. Če lepilo ni več vredu je potrebna osvežitev ali menjava.


Pripravi nahrbtnik

Kljub temu, da je improvizacija v gorah včasih nujna, poskrbimo za naslednje stvari.


Preveri in po potrebi dopolni prvo pomoč in servisni kit: Pripravi se na najslabši možen scenarij - premisli kje lahko improviziraš in kje ne.


Imej rezervo: Imej kakšen rezerven sloj oblačil, dodatne rokavice in astrofolijo. Spet, pomisli na najslabši možen scenarij, ki se ti lahko dogodi in se ustrezno pripravi.


Vadi uporabo plazovne opreme

Vaja dela mojstra.


Vadi postopke reševanja iz plazu: Vadi različne scenarije iskanja z žolno. Ko gre zares ni časa za trening, zato je treba te veščine obnavljati vsako sezono. Najbolje je to početi s prijatelji, s katerim običajno zahajaš v gore.


Začni spremljati vreme

Vreme je graditelj plazov.


Spremljaj vreme: Pozanimaj se, kje najdeš trenutno vremensko napoved in podatke o zadnjih 24 - 48 urah. Več ko imaš informacij o vremenu, lažje sprejemaš odločitve o primernem terenu. Spremljaj količino novo zapadlega snega, moč in smer vetra ter temperaturo.


Ne veš kje najti informacije o vremenu? Oglej si ARSO-tov vremenski portal kjer najdeš podatke o vremenu in trenutno plazovno napoved.


Imej sistem

Varno gibanje po zasneženih gorah je zapletena dejavnost. Potrebno je zbrati in pregledati veliko informacij.


Metoda 3x3: Metoda 3x3 je zasnovana v obliki opomnika, ki nam služi od trenutka načrtovanja ture do trenutka, ko se znajdemo v situaciji, ko se moramo odločiti.

Kam it na turo? Začeti turo? Nadaljevati ali ne?


Udeleži se tečaja

Poskrbi za znanje in izkušenje.


Svetovni splet omogoča dostop do skoraj neomejene zaloge vsebin za širjenje znanja. Osnove pa je najbolje pridobiti na raznih tečajih.


Če želiš v gore hoditi peš se je pametno udeležiti kakšnega tečaja zimskega gorništva, dodatne izkušnje pa lahko pridobiš na organiziranih zimskih turah.


Smučarji, ki bi radi spoznali najlepšo dejavnost, ki jo v gorah lahko počnemo oblečeni ;) se lahko udeležijo raznih začetnih in nadaljevalnih tečajev turnega smučanja.